Waterspiegel

salt

Voorstellingen 2015

6 februari: Breda, De Nieuwe Veste, 20:00
21 februari: Amsterdam, Ostadetheater, 20.30
7 maart: Dordrecht, Energiehuis Muziekstroom, 20:00
12 maart: Amsterdam, Liberaal Joodse Synagoge (geannuleerde concert van 11 januari)
Geannuleerd: 1 april: Sittard, Museum Het Domein, 20:00

Een muziek/videoproductie rond het werk van de Israëlische kunstenares Sigalit Landau

De videoinstallaties van de Israëlische kunstenares Sigalit Landau zijn even maatschappijkritisch als poëtisch. Ze raken de toeschouwer niet alleen door hun schoonheid, maar ook door de politieke stellingname die erin doorklinkt. In ‘Laces’ probeert een meisje op kinderlijke manier deelnemers aan een (vredes?)overleg bijeen te houden, letterlijk te binden. Wat wordt haar toekomst? In ‘Salted Lake’ zakken twee schoenen, bedekt met zoutkristallen uit de Dode Zee, door het ijs op een zoetwatermeer in Polen. Het werk raakt sterk aan een collectieve herinnering en pijn. ‘Dead Sea’ is vooral poëtisch. In een spiraal van meloenen wordt een naakte vrouw langzaam uitgerold.

Screen Shot 2013-01-27 at 5.49.55 PM

De beelden van Sigalit Landau vormen het vertrekpunt voor de muziek/videoproductie ‘Waterspiegel’. Door prachtige beelden te combineren met de kracht van muziek wil initiatiefneemster Abbie de Quant haar publiek roeren, raken en aan het denken zetten. De composities uit de voorstelling ‘Waterspiegel’ zijn van de hand van bekende Nederlandse componisten als Guus Jansen en Robert Zuidam. Ze worden uitgevoerd door Abbie de Quant (fluiten), David Kweksilber (klarinetten/improvisaties), Marieke Grotenhuis (accordeon) en Kristina Fuchs (zang/jazz/improvisaties).

De productie is opgebouwd rond een zevental video’s van Landau:

  • Salted Lake, 2011
  • Azkelon, 2011
  • Mermaids, (Erasing the Borders of Azkelon) 2011
  • Laces, 2011
  • Working  Title WM I+II, 2010
  • Dead Sea, 2005
  • Standing on a Water Melon in the Dead Sea, 2005

Over Sigalit Landau

Sigalit Landau is beeldhouwster en video- en installatiekunstenares. Zij studeerde aan de Bezalel Academy of Art and Design en woont en werkt in Tel Aviv. Haar werk was onder andere te zien op de Documenta in Kassel, de Biënnale in Venetië, het MoMA in New York en het Joods Historisch Museum in Amsterdam.

Voorstellingen 2014

9 maart: Amsterdam, Nieuwe Liefde, 16:00
16 maart: Den Bosch, Stedelijk Museum, 15:00
16 maart: Den Bosch, Toonzaal, 20:00
30 maart: Eindhoven, Van Abbemuseum, 14:00